• fr
 • nl
 • Verplichte permanente opleiding ‘Code 95’

  Terug naar informatiedossiers

  De vakbekwaamheid wordt opgelegd door de Europese Richtlijn 2003/59 en werd voor het eerst omgezet in Belgisch nationaal recht bij koninklijk besluit van 4 mei 2007.

  Deze vakbekwaamheid is een aanvulling aan het rijbewijs die verplicht is voor alle professionele bestuurders met een rijbewijs van de categoriegroepen C en D. Zij moet bovenop het rijbewijs worden gehaald en de houder moet voor de verlenging ervan om de 5 jaar een nascholing volgen. Het bewijs van vakbekwaamheid wordt op het rijbewijs aangeduid met de code 95 bij de betrokken categorieën.

  De vakbekwaamheid heeft een beperkte geldigheid van vijf jaar. Deze geldigheidsperiode kan dezelfde zijn als de medische selectie, maar dat is niet noodzakelijk het geval. Vrachtwagenchauffeurs die hun vakbekwaamheid wensen te verlengen moeten een permanente opleiding volgen onder de vorm van modules (minimum 7 uur per module) en voor een totale duur van 35 uren binnen een periode van 5 jaar in een erkend centrum.

  Deze 5 modules kunnen gespreid over 5 jaar gevolgd worden of allemaal in hetzelfde jaar. Het betreft louter het volgen van deze modules, zonder een bijkomend examen.

  Sinds 10 september 2009, de datum van invoering van de vakbekwaamheid, werken UPTR en het erkende centrum PTTC samen om vervoerders niet alleen volledige en kwaliteitsvolle modules aan te bieden, maar ook een optimale opvolging te voorzien.

  PTTC vzw heeft als streefdoel u een totaalservice aan te bieden. We beschikken over verschillende leslokalen die volledig uitgerust zijn voor theorielessen, een piste voor praktijklessen en bieden ook de nodige administratieve ondersteuning aan. Zo bezorgt PTTC vzw u de nodige informatie betreffende de subsidies bij de verschillende subsidieverstrekkers, zoals het Sociaal Fonds Transport & Logistiek, de opleidingscheques, de KMO-portefeuille enz. PTTC vzw beschikt hiertoe over de verschillende nodige erkenningen.

  De modules die PTTC vzw aanbiedt, kunnen derhalve optimaal aangepast worden aan de noden in uw bedrijf, en bieden een antwoord op de actuele noden van iedere beroepschauffeur.

  De opleidingen kunnen door de professionals van PTTC vzw binnen uw bedrijf gegeven worden.

  Voor meer informatie: