• fr
 • nl
 • Bruno Velghe

  “Mijn neutraliteit is een troef”


  PAYCOVER in het kort

  Oprichting : 2008

   

  Activiteiten : sociaal secretariaat gespecialiseerd in de sector van transport en logistiek

   

  Zetels : Kortrijk, Brussels, Hannut

   

   

  www.paycover.be

   Bruno Velghe is voor UPTR reeds jarenlang woordvoerder in het sociaal overleg en is tevens voorzitter van UPTR sinds 2008. Zijn positie in de « marge » van het transport laat hem toe met een andere blik te kijken naar de transportwereld. Maar hij is daarom niet minder betrokken bij de zaak van de transporteurs.

  Bruno Velghe is altijd al actief geweest in het sociaal overleg, de contacten met de sociale partners en daarnaast het sociaal secretariaat. Daardoor kruiste hij het pad van UPTR. Hij vertelt: “Het is ter gelegenheid van een sociaal conflict dat ik in contact kwam met UPTR. Dat was in 2000. Die ontmoeting had zowel de interesse van UPTR als van mijzelf gewekt en gedurende verschillende jaren hield ik me daarna dan ook bezig met de sociale onderhandelingen voor de federatie. Het was Serge Adriaens en daarna Jean-Claude Schmit die in die periode voorzitters waren van UPTR. Na het overlijden van Jean-Claude Schmit heeft men me gevraagd of ik de functie van voorzitter wou opnemen, omwille van mijn neutraliteit, maar vooral ook omdat UPTR steeds meer leden begon te tellen in Vlaanderen. Mijn neutrale positie, omdat ik zelf geen transporteur ben, werd beschouwd als een troef voor de besluitvorming bij UPTR alsook voor de contacten met de ministeriële kabinetten en de sociale partners. Ik werd dus voorzitter van UPTR in 2008. Die neutraliteit bestaat vandaag nog altijd, maar heeft natuurlijk als resultaat dat ik veel minder technische kennis heb dan veel van de collega – bestuurders over voertuigen, logistiek en apparatuur, maar mijn primaire opdracht als voorzitter van de raad van bestuur is natuurlijk in de eerste plaats het leiden van de gesprekken en onderhandelingen en het bereiken van een consensus.”

  “Het respect dat ze verdienen”

   Om hun visie op het wegtransport beter te omkaderen vroegen we de leden van de raad van bestuur van UPTR om de volgende zinnen aan te vullen. De antwoorden van Bruno Velghe:

  Voor mij is het wegtransport… “een onmisbare economische schakel in ons dagelijks leven waarvan het belang al te vaak onderschat wordt.”

  Voor mij is de toekomst van het wegtransport verbonden met… “de vele ondernemers die elke dag opnieuw ‘goesting’ hebben om er tegenaan te gaan, hun team te motiveren en blijvend te innoveren in vaak bijzonder moeilijke omstandigheden, maar daarvoor nauwelijks het respect krijgen die zij nochtans verdienen.”

  «  Mijn positie laat mij toe met een andere blik te kijken naar de transportwereld. »