• fr
 • nl
 • Guy Exelmans

  "Transport is het hart van onze economie"


  EXELMANS TRANSPORT in het kort

  Oprichting : 1989

   

  Activiteiten : transport van bouwmateriaal, grondstoffen voor beton, grondwerken

   

  Vloot : 8 trekkers (4×4 en 6×4)

   

  www.exelmansnv.be

  Guy Exelmans en wegtransport dat is een geschiedenis van inmiddels al 67 jaar. Hij viel dus al vroeg in de ketel van het transport en zette zijn eerste stappen in het beroep in de onderneming van zijn ouders, vooraleer zijn eigen bedrijf op te richten.

  “Mijn carrière als transporteur begon in 1974 toen ik in het bedrijf kwam, opgericht door mijn ouders in 1953. In 1989 besloten mijn vader, mijn oudste broer en ik om de firma Exelmans Transport op te richten. Mijn jongere broer vervoegde ons in 2001 toen mijn vader zich terugtrok. In 2011 heeft mijn oudere broer het bedrijf verlaten dat van dan af geleid werd door Carl en mezelf”, preciseert G. Exelmans. “In totaal is dat dus al 67 jaar dat de familie actief is in het wegtransport. Ongelukkig genoeg heb ik geen opvolger, want mijn zoon wenst de activiteiten niet verder te zetten”, geeft hij met een hint van spijt aan, waarbij hij alle begrip toont voor de keuze van zijn zoon.

  Het lidmaatschap van de UPTR vormt een ander belangrijk moment in de loopbaan van Guy Exelmans. Hij legt ons uit waarom hij toetrad tot de federatie: “Ik ben lid geworden van de UPTR omdat de federatie zich echt engageert voor de KMO’s. Ik werd lid van de Administratieve Raad in 2000 omdat ik wou deelnemen in de beslissingen maar ook om bij te leren en ik heb al heel wat opgestoken uit de contacten met andere leden.” Guy Exelmans houdt in het bijzonder aan de vertegenwoordiging van de KMO’s: “In het milieu wordt vaak gesproken van de oprichting van één enkele, grote federatie. Ik ben daar geen voorstander van, want de KMO’s zouden dan niet echt meer vertegenwoordigd zijn. De grote ondernemingen zijn te verschillend op het vlak van structuur en hebben de middelen om zichzelf te verdedigen. De ‘kleintjes’ hebben die capaciteit niet, vandaar het belang van een federatie die hun begrijpt. Dat is het geval met de UPTR.”

  «  KILOMETERTAKS VOOR IEDEREEN »

   Om hun visie op het wegtransport beter te omkaderen hebben we aan de leden van de Administratieve Raad van de UPTR gevraagd om de volgende zinnen aan te vullen. De antwoorden van Guy Exelmans:

  Voor mij is het wegtransport… “het hart van ons economisch leven. Zonder transport staat alles stil. De andere transportmodi hebben niet de flexibiliteit van het wegtransport.”

  Voor mij is de toekomst van het wegtransport verbonden met… “het oplossen van het fileprobleem waardoor veel te veel tijd en geld verloren gaat. Eén van de oplossingen zou een kilometerheffing kunnen zijn voor alle voertuigen. Dat zou sommigen misschien aan het denken zetten. Vrachtwagens rijden immers niet voor hun plezier, waarom zouden zij dan de enige zijn om te moeten betalen?”

  « De andere transportmodi hebben niet de flexibiliteit van het wegtransport. »