• fr
 • nl
 • 31/08/2022

  Overlegcomité Energie: Hopelijk zijn de autoriteiten UPTR, en haar voorstellen, niet vergeten…

  Tijdens het overlegcomité van deze namiddag zullen federale en regionale ministers samenzitten om oplossingen te zoeken voor de huidige, catastrofale, energiecrisis.

  Het is verontrustend dat dit overlegcomité nog niet van start is gegaan en de politieke partijen elkaar naar de keel vliegen…

  Dit verwerpelijk schouwspel zal UPTR echter niet verhinderen haar vertegenwoordigingsrol uit te voeren.

  Niet in het minst dient UPTR de federale overheid erop te wijzen dat er nog spelingsmarge is om vervoerders te helpen bij de betaling van hun dieselfacturen.

  Sinds het begin van de energiecrisis en op verschillende ogenblikken nadien heeft UPTR gewezen op de verschillende concrete mogelijkheden die bestaan om Belgische ondernemers en KMO’s zo veel mogelijk bij te staan (zie hierover onze flashes nr. 18 van 21 maart, nr. 20 van 29 maart en nr. 22 van 1 april).

  Met betrekking tot de dieselfacturen zal UPTR opnieuw haar voorstellen aanhalen:

  1. Herstel van de € 20,65/1.000 liter aan professionele accijnzen die in beslag werden genomen sinds 01.01.2022
  2. Via de professionele diesel vervoerders het verschil geven tussen het Belgische accijnstarief en het Europese minimum, te weten: een bijkomende € 22,54/1.000 liter
  3. Een uitbreiding van het regime van de professionele diesel tot, minstens, bedrijfsvoertuigen van meer dan 3,5 ton (maw. iedereen die verplicht is om bij te dragen aan de kilometerheffing)

  Het is perfect mogelijk om op korte termijn de professionele diesel een boost te geven

  Voor UPTR is het ondenkbaar dat de federale minister van Financiën dit nog niet gedaan heeft.

  En dat is eraan te zien: internationale vervoerders hebben de berekening reeds gemaakt. Nu gieten ze hun voertuigen vol in Frankrijk! En dit ten koste van de Belgische staatskas.

  Begrijpen wie kan…

  Michaël Reul
  Secretaris-Generaal

  Energiecrisis: De vervoerders roepen om hulp!